Interview met Tessa

Date: Fri, 16 Mar 2007 12:39:28 +0100
Hallo Tessa,

We vinden het erg leuk dat je de vragen voor onze website wil beantwoorden.
Wil je ze zo uitgebreid mogelijk beantwoorden?
Dan kunnen wij en alle andere kinderen die je verhaal lezen er veel van leren.
Wil je ook een foto van jezelf meesturen?Dan zetten we die bij je verhaal.
Bedankt voor het meedoen en succes bij het beantwoorden van de vragen!
Denk je dat je voor a.s dinsdag al antwoord kan geven,want de meester wil proberen de site
a.s dinsdag zoveel mogelijk met ons af te maken.

Groetjes van Jan en Jacco
leerlingen van de Juliana van Stolbergschool
in Sint Maartensdijk.

Vragen en antwoorden van het interview:

Tessa is 18 jaar en ze heeft de ziekte van lyme. Ze vindt het leuk om onze vragen te beantwoorden. En wij vinden het erg fijn dat ze de tijd heeft genomen om onze vragen te beantwoorden.

1. Waar is het gebeurd?
    Op mijn slaapkamer. Er zat een klein gaatje in het dak, waardoor beestjes uit een vogelnest binnen konden komen. Dit waren vogelmijten, maar waarschijnlijk hebben er ook kleine teekjes tussen gezeten.

2. Waar zat hij ergens op je lijf?
    Ik had op mijn hele lijf beten zitten.

3. Deed het erg pijn?
    Nee, maar het jeukte heel erg. Later kreeg ik ook een rode kring.

4. Hoe hebt je hem er uit gehaald?
    Ik heb nooit een teek op mijn lijf zien zitten.

5. Ben je bij de dokter geweest en wat deed de dokter?
    Omdat ik gelijk heel ziek werd ben ik in het ziekenhuis opgenomen. In het ziekenhuis is onderzoek gedaan naar verschillende ziekten, maar niet naar de ziekte van Lyme. Daar zijn ze later pas achtergekomen dat ik dat had.

6. Ben je ziek geworden?
    Ja, ik ben heel erg ziek geworden.

7. Waar merkte je het aan dat je ziek werd?
    Ik kreeg hele hoge koorts, boven de 40 , het leek eerst of ik gewoon een griepje had, maar ik werd niet meer beter. Het ging steeds slechter met me totdat ik uiteindelijk niet meer kon lopen en kon zitten. Toen ben ik in het ziekenhuis opgenomen.

8. Wat waren de gevolgen ervan dat je ziek werd?
    Heel veel pijn in mijn hoofd en rug, niet kunnen staan, lopen en zitten. Uiteindelijk kon ik ook niet meer eten, daarom heb ik nu sondevoeding. Ik eet dus via een slangetje dat door mijn neus naar mn maag gaat.

9. Wat vind je ervan dat we deze website maken en waarom?
    Dat jullie de site maken vind ik heel goed! Zo kunnen andere kinderen zien wat de ziekte van Lyme inhoudt en dat iedereen dus heel erg goed op moet passen voor teken als ze bijvoorbeeld het bos ingaan.

10. Hoe gaat het nu met je?
    Het gaat op dit moment, na een lange behandeling met antibiotica, weer redelijk goed met me. Ik kan weer de hele dag zitten en lopen. Eten kan ik nog steeds niet zo goed.

11. Heb je nog een tip in verband met die teken?
    Kijk als je buiten hebt gespeeld even of je ergens een raar beestje ziet zitten. Als dat zo is en je krijgt een rode kring, moet je gelijk naar de dokter gaan!
    Ik ben in huis gebeten, maar dat is eigenlijk uitzonderlijk, want verreweg de meeste tekenbeten loop je buiten op.