De teek

Teken zien er spinachtig uit, maar zijn geen spinnen. Ze horen tot de familie van de mijten. Hun lichaam bestaat uit 1 stuk. Mannetjes zijn zwart of bruin. En een vrouwtje is zwart of bruin met een beetje oranje. Ze hebben acht pootjes. Ze zijn maar een paar millimeter groot. Als een teek zich in je huid heeft vastgehaakt kan het gaan jeuken. Maar bij veel mensen jeukt het niet. De plek kan ook rood worden. Als je naar de rode plek kijkt zie je misschien een zwart of bruin puntje. Dat is de teek.

Eerst zitten teken in een eitje. Als de eitjes uitgekomen zijn worden ze larve genoemd. Een larve heeft 6 poten en geen 8. En hij kiest vaak kleinere dieren zoals een muis. Daarna groeien ze en is het een nimf. Die is al iets groter en heeft acht poten. Dan worden ze volwassen. Als ze volwassen zijn weet je pas of het een mannetje of een vrouwtje is. Als ze een nimf zijn kunnen ze ook ziekten overbrengen. Een nimf heeft al een keer bloed gezogen dus kan daardoor besmet zijn met de bacterie die je ziek kan maken Borrelia burgdorferi. Je kan de nimf niet goed zien want hij is kleiner dan een millimeter. Het mannetje zuigt geen bloed. Alleen het vrouwtje. Teken zuigen 3 keer bloed: Als ze een larve zijn, als nimf en als ze volwassen zijn ook nog een keertje. Als het vrouwtje volwassen is en een keer bloed heeft gezogen, wordt ze dikker en legt ze eitjes. Daarna gaat ze dood.

Er zijn verschillende soorten teken. Er bestaan 2 groepen:
harde teken:
. Deze teken hebben een hard schildje op hun rug. Deze teek komt het meest voor in Nederland en wordt ook wel schapen- of hondenteek genoemd. Over deze soort gaat het op onze site.
zachte teken: Die hebben geen rugschild en ze wonen meestal in een nest of een hol van een ander dier. Ze zuigen het meeste bloed van vogels en vleermuizen, maar lusten ook graag een slokje van dieren of mensen. Deze soort wordt ook wel de duiven- of kippenteek genoemd.

Teken zijn parasieten. Een parasiet leeft van een gastheer. Andere voorbeelden van parasieten zijn vlooien, luizen en de lintworm.

Sluit dit venster