Veelgestelde vragen

 1. Hoe ziet een teek eruit?
  Als een klein spinnetje. Het vrouwtje heeft een oranjeachtige band op haar harde achterlijf. Als de teek is volgezogen lijkt het op een grote grijze erwt.  Het mannetje is kleiner en helemaal zwart.
   
 2. Wat doe je als je een teek hebt opgelopen?
  Secuur verwijderen met bijvoorbeeld een tekentang of tekenlasso. Daarna ontsmetten met alcohol. Doe dat ook met de tekentang.
  Schrijf de datum en plaats op waar je bent gebeten. Houdt in de gaten of er geen verschijnselen van een kring of griepgevoel komen.

   
 3. Wat doe ik als ik een kring heb?
  Ga meteen naar de huisarts en vraag om antibiotica. Maak een foto van de kring. Dat is gemakkelijk als er later naar gevraagd wordt. De kring verdwijnt namelijk vanzelf weer na een poosje.
   
 4. Is de ziekte van Lyme besmettelijk?
  Nee.
   
 5. Kan je worden ingeŽnt tegen de ziekte van Lyme?
  Nee, er is nog geen goed middel beschikbaar.
   
 6. Is er een (bloed)test die de ziekte van Lyme kan aantonen?
  Er bestaat geen test die zekerheid geeft of je Lyme hebt of niet. Een negatieve uitslag wil dus niet zeggen dat je de ziekte niet hebt. Een E.M. is wel het bewijs dat je bent besmet met de Borrelia burgdorferi.
   
 7. Welke behandeling heb ik nodig?
  Antibiotica dat wordt voorgeschreven door een dokter.
   
 8. Kan ik mij tegen teken beschermen?
  Zorg er voor goed gekleed de natuur in te gaan. Het middel DEET 40% geeft wat bescherming maar het blijft opletten geblazen! Controleer jezelf of laat je controleren na een bezoek aan de natuur.
   
 9. Waar komen teken voor?
  Op alle plaatsen waar natuur is: bossen, duinen, stadsparken en tuinen.

Sluit dit venster